Back to Top

Na kratko o EFT (Emotional Freedom Technique)

piše Vlasta Kuster

Predstavljajmo si, da je Emotional Freedom Technique:

 • kot akupunktura, le da ne uporablja igel,
 • kot psihoterapija, le da vključuje še telesno komponento in tako hitreje odkrije pravi vzrok duševnih težav in ga tudi hitreje odpravi,
 • kot masaža, ki ji je dodana še čustvena komponenta.

S pomočjo EFT uravnovesimo svoj energijski sistem, medtem ko smo v mislih osredotočeni na svojo težavo. Na tak način odpravimo pravi vzrok težave.

Zanimivo je, da ta metoda deluje, tudi če ne verjamemo vanjo; kadar pravilno izvedemo postopek, vedno dosežemo rezultate.

Postopek je videti tako, da s prsti tapkamo (rahlo udarjamo) na določene akupunkturne točke na telesu ter medtem govorimo o neprijetnem spominu in o različnih neprijetnih čustvih.


Kaj so njene prednosti:

 • vsebuje kratek, učinkovit postopek, pri katerem ni treba pripovedovati življenjske zgodbe, če tega ne želite 
 • deluje brez zdravil
 • deluje hitro in učinkovito
 • učinki tapkanja so večinoma trajni;
 • s pomočjo EFT lahko odpravite vsa omejujoča prepričanja.

  Osebe, ki so v svojem življenju doživele neko travmo, se tega največkrat ne želijo spominjati, saj se skupaj s spominom pojavijo tudi neprijetna, boleča čustva.

  Z Emotional Freedom Technique se uspešno izognemo temu, da bi oseba pri predelavi travmatičnega dogodka iz preteklosti tega morala podoživljati, hkrati pa lahko nadzorujemo raven čustvene aktivacije oziroma vzburjenosti.

  Torej preprečuje ponovno travmatizacijo osebe ob spominjanju dogodka.

  S pomočjo EFT lahko skrajšamo trajanje običajne psihoterapije z let na mesece oziroma s tednov na dneve ali celo minute.

  Motnje v energijskem sistemu telesa = negativna čustva.

  Vsi poznamo EKG, napravo, ki se v medicini uporablja že desetletja. EKG meri električne tokove srca, podobno kot EEG meri električne tokove možganov. Energije, ki tečejo po našem telesu, ne moremo videti, vendar lahko vidimo njene učinke.

  Dr. Callahan meni, da so motnje v električnem sistemu telesa glavni vzrok negativnih čustev in da vsaka motnja ustreza točki na meridianu telesa.

  Da bi odpravili določeno čustveno vznemirjenje (jeza, strah ...), dr. Callahan priporoča tapkanje po natančno določenem zaporedju točk na meridianih za točno določeno čustvo.

  Tako se sprosti ali uravnoveša pretok energije, imenovane tudi či ali qi.

  Če torej Emotional Freedom Technique temelji na odkritju, da neravnovesje/motnja v energijskem sistemu telesa povzroča težave oziroma motnje v telesnem in duševnem zdravju, lahko upravičeno sklepamo, da se telesno in duševno počutje izboljšata, ko to neravnovesje/motnjo odpravimo.

  To pa storimo s tapkanjem, tj. stimuliranjem energijskih oziroma akupunkturnih točk po obrazu in zgornjem delu telesa. Tako s tapkanjem znižamo raven stresnega hormona kortizola, ki ima nalogo telo pripraviti na obrambo pred nevarnostjo (boj, beg, otrplost).

  Upoštevajoč spoznanje, da imajo vsa negativna čustva isti vzrok, to je motnjo v energijskem sistemu telesa, si lahko predstavljamo, da za vsa negativna čustva obstaja ista rešitev.

  Zato je postopek tapkanja enak, pa naj gre za posttravmatsko stresno motnjo, strah, jezo, žalost, depresijo, anksioznost, panične napade, prenajedanje, pomanjkanje samozavesti v poslu ali tremo pri športu …

  Potrebujete pomoč? Izpolnite spodnji obrazec!

   

  Ime*

  E-pošta*

  Telefon*

  Kako vam lahko pomagam?

  Prosim, za uspešno pošiljanje, obkljukajte tudi okenček spodaj, kjer piše 'Nisem robot.'