Back to Top

Strah pred šolo - 4 načini kako pomagati otroku, ko čuti strah pred šolo

piše Vlasta Kuster

Vzemite resno ta otrokov strah pred šolo, pomagajte mu, da bo ta strah premagal. Najhitreje in najlažje se bo vaš otrok znebil strahu pred šolo, če ga boste pripeljali k usposobljenem EFT terapevtu.

1. Sprejmite otrokove občutke

Otroci so v današnjih časih zelo obremenjeni. Vsi ti pritiski glede ocen in glede njihovega nadaljnega izobraževanja puščajo močne posledice na njih. Vedno več otrok preneha hoditi v šolo, ker ne zdržijo vseh naporov, tekmovalnosti. Strah pred šolo se pojavi tudi, če imajo še težave s slabo samopodobo. Tedaj se gotovo ne počutijo dobro v družbi sovrstnikov, kjer so otroci vsakodnevno izpostavljeni norčevanju in posmehovanju iz strani drugih otrok. Otroci so ravno tako obremenjeni kot njihovi starši, čeprav se nam odraslim pogosto zdi, da je otrokom čisto lepo in enostavno.

2. Pogovorite se z otrokom, ki ga muči strah pred šolo

Vzemite si čas za otroka, prisluhnite mu, sprejmite, da mu ni enostavno, da noče v šolo, da se težko prilagaja tekmovalnemu okolju. Naj vam pove, kako se počuti, vi pa samo poslušajte in ga vzpodbujajte, da vam pove še več. Odpovejte se potrebi po tem, da ga obsojate, mu pridigate ali svetujete. Samo poslušajte in sprejmite.... poslušajte in sprejmite... imejte ga radi takega kot je, z vsemi njegovimi problemi, z vso njegovo bolečino... naj čuti da ga imate radi točno takega kot je, tudi če je žalosten, jezen, prestrašen ali nesrečen.

3. Poiščite pomoč pri dobrem EFT terapevtu

Poiščite pomoč pri dobrem EFT terapevtu, ki bo otroku pomagal predelati njegove občutke. Ves problem je namreč v tem, da se je v otroku nakopičilo preveč negativnih občutkov in sedaj so tako močni, da ga je strah iti v šolo. Nobeno prigovarjanje ne pomaga, pač pa je potrebno z EFT tehniko te občutke zmanjšati in doseči, da izginejo. In šele takrat vam bo otrok lahko prisluhnil in šele takrat bo lahko upošteval nasvete, ki mu jih dajete. Dokler pa je v njem močan strah pred šolo, bo ta strah močnejši od vsega ostalega.

4. Verjemite v otroka

Verjemite v otroka, vzpodbujajte ga, stojte mu ob strani. Njegova samozavest je za uspeh v življenju mnogo bolj pomembna kot ocene v šoli. Seveda so ocene pomembne, vendar če je šolski sistem zaradi ocen močno zmanjšal otrokovo samozavest, mu tudi ocene ne bodo pomagale.
Vzpodbujajte otroka, naj tapka tudi sam doma, tako kot mu bo naročil EFT terapevt. EFT tehnike pa se naučite tudi sami in tako vodite otroka z vzgledom.

Strah pred šolo lahko vaš otrok ob pomoči usposobljenega EFT terapevta premaga v nekaj urah. In kaj lahko več naredite zanj kot to?

Vlasta Kuster

 

Potrebujete pomoč? Potem izpolnite spodnji obrazec !


Odgovorila vam bom v najkrajšem možnem času.

Ime*

E-pošta*

Telefon*

Kako vam lahko pomagam?

Prosim, za uspešno pošiljanje, obkljukajte tudi okenček spodaj, kjer piše 'Nisem robot.'