Back to Top

Strah pred boleznijo - 2 stvari, ki jih je dobro vedeti ko čutite ta strah

piše Vlasta Kuster

Bolezen je sestavni del našega življenja in ljudje se ji žal ne moremo izogniti. Najtežje je takrat, ko nam resno zboli kdo od naših bližnjih. Ne glede na to, da naš bližnji ozdravi, ali se mu stanje še poslabša, pa se lahko v nas razvije strah pred boleznijo. Včasih ta strah postane tako močan, da človeka ohromi, da kar naprej razmišlja o svojem strahu in da ne vidi več realne slike.

1. Kako nastane strah pred boleznijo

Strah pred boleznijo nastane običajno zaradi neke naše boleče izkušnje, povezane z boleznijo. Včasih nam zboli kdo od naših bližnjih, ali pa ga spremljamo pri njegovem umiranju. Bolj kot je za nas izkušnja boleča, močnejši strah pred boleznijo se razvije. Pri tem ni pomembno, koliko let ali desetletij je minilo od te boleče izkušnje. Tudi ni pomembno, ali se je ta izkušnja dobro končala ali ne. Nekoč me je obiskala mamica dvoletnika, ki je trpela zaradi zelo močnega strahu pred boleznijo. Njen strah pa se je razvil na podlagi dveh tragičnih dogodkov, ki so se zgodili v zadnjih dveh letih. Prvi od teh dogodkov je bil ta, da je njena mama, s katero sta bili zelo povezani izvedela za diagnozo raka in v nekaj mesecih umrla. Drug dogodek pa je bil ta, da je imel njen sinček vročinske krče. Mlada mamica pa se je ob tem tako prestrašila, da je mislila, da ji otrok umira.

2. Kako ga odpravimo

Strah pred boleznijo lahko odpravimo tako, da s pomočjo EFT terapije "predelamo" boleče dogodke. Pri omenjeni mamici sva predelali vse skupaj v treh urah. Ob tem je sicer veliko jokala, vendar pa je strah pred boleznijo popolnoma izginil. Smrt njene lastne mame sva predelali tako, da se ji ob spominu na mamo niso vzbudili nobeni negativni občutki, ampak je čutila le še občutke hvaležnosti in ljubezni, ki jih je doživljala ob mami, ko je bila še živa. Prav tako sva s pomočjo EFT terapije predelali občutke strahu, da ji sinček umira, tako da je lahko z drugačnimi očmi pogledala na situacijo - da so bili to v resnici samo vročinski krči, da se je vse dobro rešilo in da ji otrok ni umrl.

Dobra novica je torej ta, da lahko strah pred smrtjo premagamo, pri tem pa bomo potrebovali pomoč izkušenega EFT terapevta, ki bo znal odkriti vse vzroke, ki so nas pripeljali do nastanka strahu pred boleznijo.

Vlasta Kuster

Ime*

E-pošta*

Telefon*

Kako vam lahko pomagam?

Prosim, za uspešno pošiljanje, obkljukajte tudi okenček spodaj, kjer piše 'Nisem robot.'