Back to Top

Strah pred seksom - 3 razlogi zakaj nastane strah pred seksom

piše Vlasta Kuster

Strah pred seksom nastane zaradi različnih vzrokov, vsi pa imajo skupni imenovalec to, da gre za neke neprijetne čustvene izkušnje iz preteklosti. K sreči pa obstaja rešitev, ki se ji reče EFT terapija, pri kateri lahko odpravimo strah pred seksom, saj lahko odstranimo posledice neprijetnih dogodkov, ki so povzročili da je strah pred seksom sploh nastal.

1. Spolna zloraba v preteklosti

Ljudje smo v svojem življenju doživeli takšne in drugačne izkušnje, zaradi katerih je pri marsikom nastal strah pred seksom. Pogosteje ta strah občutijo ženske, velikokrat pa tudi moški, le da o tem ne govorijo radi. Pri ženskah gre pogosto za spolno zlorabo, ki so jo doživele v preteklosti. Ta grenka izkušnja je mnoge tako zaznamovala, da se ne morejo več sprostiti in uživati v spolnosti. In pri tem ni pomembno, kdaj se je spolna zloraba zgodila, v podzavesti se vse dogaja tukaj in zdaj. Čeprav imajo sedanjega partnerja rade, se nekje v njih prižiga rdeča luč za nevarnost, takoj ko bi lahko bila situacija podobna bridki izkušnji. Razvije se strah pred seksom in mnoge ženske si same ne morejo pomagati, tudi če bi rade.

2. Strah pred čustveno bližino

Strah pred seksom lahko nastane tudi zaradi strahu pred čustveno bližino. Tudi ta strah ima temelje nekje v preteklih izkušnjah. Ni nujno da je oseba, ki doživlja strah pred čustveno bližino doživela spolno zlorabo, lahko je na nek način doživela le čustveno zlorabo, manipulacijo, zlorabo zaupanja... In bolj, kot je bila ta oseba čustveno ranjena, večji je strah pred čustveno bližino, kar pa se lahko kaže tudi v odporu pri spolnosti.

3. Strah pred intimnostjo

Strah pred seksom je lahko povezan tudi s samim strahom pred intimnostjo, kar pomeni, da je taka oseba doživela nekaj, kar jo je prepričalo, da intimnost z nasprotnim spolom ni varna. Vse to pa se dogaja na podzavestnem nivoju. Na zunaj si taka oseba želi seksa, ampak ko bi lahko prišlo do tega, se umakne ali pa se čustveno zapre.

Vabimo vas, da se obrnete na izkušenega EFT terapevta, ki vam bo pomagal trajno in relativno hitro odstraniti strah pred seksom.

Vlasta Kuster

 

Potrebujete pomoč? Potem izpolnite spodnji obrazec !


Odgovorila vam bom v najkrajšem možnem času.

Ime*

E-pošta*

Telefon*

Kako vam lahko pomagam?

Prosim, za uspešno pošiljanje, obkljukajte tudi okenček spodaj, kjer piše 'Nisem robot.'