Back to Top

Strah pred temo - 3 stvari, ki jih je dobro vedeti, ko se vaš otrok boji teme

piše Vlasta Kuster

Otroci lahko zelo trpijo zaradi različnih strahov, eden od teh strahov je tudi strah pred temo. Ponavadi samo pogovor ni dovolj, da bi otroka strah minil. EFT terapija pa bo vašemu otroku zanesljivo trajno in hitro odpravila strah.

1. Prisluhnite otroku

Pomembno je, da otroku prisluhnete, ko vam govori o svojih občutkih. Za otroke je večinoma kar težko, da opredelijo točno, kako se počutijo. Običajno povedo, da jih je strah, če ugasnete luč in želijo spati kar pri lučki. Ne obsojajte jih, ne ponižujte jih, ampak najprej sprejmite njegove občutke. Ne poskušajte mu razložiti, da je to neumno, če se boji teme. Raje sprejmite njegove občutke in mu dajte vedeti, da ga imate radi kljub temu, da ga muči strah pred temo.

2. Otroka, ki ga muči strah pred temo, naučite tapkanja

Z otrokom tapkajte po karate točki in vmes izgovarjajte: "Kljub temu, da me je strah teme, sem v redu otrok." To ponovite trikrat. Nato tapkajte po ostalih točkah po obrazu in po zgornjem delu telesa in vmes govorite: "Strah me je teme." Preden začnete tapkati naj vam otrok z rokicami pokaže, kako velik je strah, ki ga čuti. Po končanem tapkanju pa naj vam še enkrat pokaže, če je strah zdaj kaj manjši kot prej. Običajno se strah zmanjša po vsakem krogu tapkanja, ki ga naredimo z otrokom.

3. Poiščite pomoč EFT terapevta

EFT terapevt vam bo pomagal, če sami ne boste kos strahovom, ki jih ima vaš otrok. Običajno je otrokom zelo všeč, če lahko o svojih občutkih govorijo s tretjo osebo, ne pa z mamico, ki jih predobro pozna. Včasih boste morali poiskati tudi vzrok ali več vzrokov, ki so vašega otroka privedli do tega, da je razvil strah pred temo. To je za starše ponavadi pretežka naloga, zato se brez oklevanja obrnite na izkušenega EFT terapevta, ki bo vašemu otroku hitro pomagal.

Otroci običajno tapkanje sprejmejo z odprtimi rokami in kaj hitro ga izvajajo tudi sami, ko so v različnih čustvenih stiskah. Običajno to naredijo brez prisotnosti staršev, saj je delo z njihovimi čustvi njihova intimna stvar. In svojemu otroku ne morete narediti večje usluge za življenje, kot da ga naučite, kako si bo sam pomagal, ko ga bo strah ali ko bo žalosten. In tako svoje morebitne blokade sproti čisti, ne pa tako kot mi odrasli, ki smo s tapkanjem začeli pri 30, 40 ali 50 letih in moramo čistiti vse stare vzorce iz otroštva.

Vlasta Kuster

Ime*

E-pošta*

Telefon*

Kako vam lahko pomagam?

Prosim, za uspešno pošiljanje, obkljukajte tudi okenček spodaj, kjer piše 'Nisem robot.'